
ایجاد اشتغال برلی بیش از 100 نفر با فرآوری کینوا/ فرآوری خاویار گیاهی با دستان توانمند یک روستایی
پایگاه اطلاع رسانی کمیته امداد، مرضیه وحدت؛ خلاق و ایده پرداز که باشی، در مسیر کارآفرینی سدهای بسیاری را می شکنی و به آنچه می خواهی می رسی اگر چه عده ای در انجام آن کار ناتوان بوده اند . حسن وفایی متولد 1358 متاهل و دارای سه فرزند از روستای عشرت آباد کاشمر می باشد؛ او که علاوه بر کشاورزی به عنوان مدیر فنی در کارخانه ریسندگی کاشمر شاغل می باشد.وی توانسته است با اختراعی دستگاه پوسته گیری کینوا و یا همان خاویار گیاهی علاوه بر ایجاد شغل برای بیش از 100 نفر به ویژه کشاورزان، موجب بهره مندی بسیاری از مردم از این محصول سرشار از ویتامین ها شد.
آقای وفایی ابتدا بفرمایید کینوا چیست، از کجا این محصول را می شناسید و چه شد که تصمیم به اختراع چنین دستگاهی گرفتید؟
کینوا و یا همان خاویار گیاهی نوعی دانه از خانواده اسفناج بهعنوان یکی از سالمترین خوردنیها در سراسر جهان شناخته میشود و یک منبع غذایی بینظیر شامل انواع ویتامینها، آنتیاکسیدانها، پروتئین و مواد معدنی میشود.
از خوبیهای کینوا میتوانیم به فاقد گلوتن بودن و ارزش غذایی بالای آن اشاره کنیم و به همین دلیل است که بسیاری از مردم در سراسر جهان از کینوا در رژیم غذایی خود استفاده میکنند و از فواید بینظیر آن بهرهمند میشوند و این محصول برای تقویت معده، بیماران دیابتی، لاغری، قلب و عروق، استخوان ها و ... مفید می باشد.
حدود 5 سال پیش برای اولین بار این محصول را در سردخانه مواد غذایی به صورت خام مشاهده کردم و از مسئول مربوطه اسم محصول و علت این حجم را در سردخانه برای مدت طولانی سوال کردم که علت را عدم توانایی در فرآوری محصول عنوان کرد.
دانه کینوا به صورت دانه های ریزی است بعد از برداشت محصول، ابتدا باید پوسته رویی آن برداشته شود تا بتوان آن را مصرف کرد در غیر این صورت به دلیل تلخی بسیار پوسته رویی، این محصول قابل استفاده نیست و چون نمی دانستند که چگونه می توان پوسته رویی آن را برداشت، عملا نمی توانستند از محصول استفاده کنند.
بنده به دلیل کار در کارخانه ریسندگی و آشنایی با دستگاه ریسندگی مقداری از محصول را برای امتحان با یکی از دستگاههای ریسندگی که عمل سایش را انجام می داد، برداشتم که خوشبختانه تا حدی موفق بودم و در ادامه تصمیم به ساخت دستگاه تخصصی در این خصوص گرفتم و دستگاهی را طراحی و ساختم که با سایش، این لایه نازک را از روی محصول برداشته و موجب فرآوری محصول می شود.
کینوا مانند برنج پخت وپز می شود و برای درست کردن شله زرد، شیربرنج و حلوا می توان از آن استفاده کرد اما به جهت کالری بالای آن نمی توان به مقدار زیادی از آن استفاده کرد.
هزینه ساخت دستگاه چه مقدار بود و از چه محلی تامین شد؟
در آن زمان هزینه ساخت دستگاه 80 میلیون تومان برای من تمام شد، ابتدا قصد داشتم دستگاه را به تعداد زیادی تولید و به کشاورزان با قیمت مناسب به فروش برسانم اما با توجه به وجود دلالی زیاد در بازار تصمیم به فرآوری محصول توسط دستگاه خودم گرفتم.
برای ساخت دستگاه به کمیته امداد مراجعه و طرح خود را ارائه دادم و کارشناسان مربوطه با بررسی طرح نسبت به پرداخت تسهیلات موافقت کرده و بنده توانستم این دستگاه را بسازم و علاوه بر آن یک دستگاه سورت رنگ و بوجار که لازمه فرآوری محصول کینوا است را خریداری نمایم.
این دستگاه مشابه خارجی دارد؟
بله. اما دستگاهی که در خارج از کشور ساخته شده است دارای طول بیش از 16 متر با افت محصول بین 20 تا 40 درصد می باشد اما دستگاهی که من اختراع کردم 80 سانتی متر در 80 سانتی متر می باشد که موجب شده جابجایی دستگاه به راحتی انجام شود و با افت محصول بین 5 تا 10 درصد و فرآوری روزانه بین 4 تا 5 تن می باشد که همین موضوع باعث کیفیت چند برابری این محصول در برابر محصول خارجی و کاهش قیمت تمام شده این محصول بوده است.
برای ثبت اختراع دستگاه مشکلی نداشتید؟
خوب به دلیل اینکه من مدرک تحصیلی دانشگاهی نداشتم برای ثبت اختراع با مشکل مواجه شدم که توسط یکی از دوستان با واگذاری 49 درصد سهم خود در دانشگاه عالی کاشمر ثبت اختراع شد. دستگاه در حال حاضر صنعتی شده و 4 سال است که با آن کار می کنم.
استاندارد سازی دستگاه چگونه انجام شد؟
استاندارد سای دستگاه مواذ غذایی در کرج انجام می شود، زمانی که دستگاه را ساختم مسئول مربوطه برای دیدن عملکرد دستگاه به کاشمر سفر کرد و با بررسی آن پیشنهاد استاندارد سازی را به بنده داد و برای دریافت مجوز به کرج مراجعه و مجوز استاندارد دستگاه را دریافت کردم؛ البته قبلا در کرج دستگاهی برای پوسته گیری ساخته شده بود اما این دستگاه
بسیار بهتر و پیشرفته تر بود.
وقتی پوسته کینوا گرفته شود، قابل مصرف است؟
وقتی محصول برداشت می شود، ابتدا توسط دستگاه بوجار ناخالصی ها و علف های هرز از محصلو جدا می شود، در ادامه توسط دستگاه پوسته گیری، سایش انجام می شود و بعد در دستگاه سورت رنگ دانه کینوای ورودی را بررسی کرده و انواع عیوب ممکن در آنها را شناسایی کرده و محصولات قابل قبول را از سایر محصولات سورت و یا جداسازی میکند.
از چگونگی اشتغالزایی توسط این دستگاه بفرمایید؟
این محصول در زمین های درجه 2 و 3 و زمین های شور به عمل می آید همین موجب شده که کشاورزان رغبت بیشتری به کاشت این محصول در برداشت دوم و سوم شوند از اینرو قراردادی به صورت فصلی طی دو مرحله در تیرماه و اسفند ماه با کشاورزان بسته می شود و بذر به آنها فروخته و محصول آنها را خریداری می نمایم.
همچنین قراردادهای مختلفی با یکی از بیمارستان های کاشمر جهت غذای بیماران بستری، آستان قدس رضوی، وزارت دفاع، برای تامین کینوای آن داشته ام و می توان گفت به صورت مستقیم برای 4 نفر و غیر مستقیم برای بیش از 100 نفر ایجاد اشتغال شده است.
در حال حاضر محصول ما به کرج، تهران، شیراز کرمان، یزد، بوشهر و بالغ بر 30 شهر فرستاده می شود، این محصول 4 برابر برنج کالری دارد و جایگزین برنج می شود.
آینده شغلی خود را چگونه پیش بینی می کنید؟
هدف ما قرارگیری این محصول در سفره مردم است، در کشورهای دیگر از این محصول زیاد استفاده می کنند اما متاسفانه در ایران بیشتر عطاری ها خرید کننده این محصول هستند که نشان از عدم آشنایی مردم با خواص این محصول هستند.
در کشورهای خارجی هر کشاورز 6 و نیم تا 7 تن کینوا برداشت می کند ولی در ایران یک و نیم تن برداشت می شود که میتواند علت های مختلفی چون اقلیم آب و هوایی، مقدار آب و کود، نوع کاشت و ... مبنی بر کاهش برداشت محصول در ایران باشد لذا می خواهم بر روی عملکرد محصول برای برداشت بیشتر آزمایشاتی انجام دهم چرا که هر چه تولید بیشتر باشد قیمت پایین تر می آید.
در حال حاضر محصول خود را با چه قیمتی در بازار عرضه می کنید؟
78 تا 80 هزار تومان در حالی که تا قبل از ساخت این دستگاه کیلویی 270 هزار تومان در بازار به فروش می رسید.
نقش کمیته امداد را در این خصوص بفرمایید؟
کمیته امداد کاشمر با پرداخت تسهیلات و معرفی کشاورزان در این خصوص نقش بسیار مهمی داشته است.
انتهای پیام